Site Assist Professional

Projekti NVO "Eko-Gea":

- "Bogatstvo biodiverziteta u našim prirodnim dobrima" - serijal video priloga

-"Problem otpadnih voda u Srbiji"- ekološko edukativni film

- "Proizvodnja organske hrane - velika šansa za budućnost"

 

Stanje reka u Srbiji

Teški metali, nafta, otpaci iz klanica, pepeo iz termoelektrana - glavni su izvori zagađenja reka u Srbiji. Dodajmo na to i neuređene deponije i  ilegalno pražnjenje septičkih jama. Naši najveći gradovi  ispuštaju neprečišćene otpadne vode direktno u reke jer ne poseduju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

nastavak teksta...

Ozon oko nas

Iako je preplanuli ten za mnoge ljude sinonim dobrog zdravlja i vitalnosti, danas se zna da polučasovna izloženost jakom suncu može dovesti do ozbiljnog oštećenja kože. Razlog leži u činjenici da je ozonski omotač koji nas štiti od štetnog UV zračenja ozbiljno ostećen i istanjen. Posledice po ljudsko zdravlje i životnu sredinu su dramatične.

nastavak teksta...

Nacionalni park Fruška gora

mapaFruška gora je usamljena ostrvska planina smeštena na južnom obodu panonskog basena. Nalazi se u međurečju Dunava i Save i pruža se pravcem zapad – istok u dužini od oko 80 km, dok njena širina ne prelazi 15 km. Nacionalni park Fruška gora osnovan je 1960. godine sa osnovnim ciljem da se zaštite prirodne lepote, istorijski spomenici, biljni i životinjski svet i osobine zemljišta, kao i da se posetiocima pruži mogućnost odmora i rekreacije na za to predviđenim prostorima. Područje nacionalnog parka obuhvata centralni deo Fruške gore, a njime upravlja posebno javno preduzeće. Prvu zonu zaštite čini 5% ukupne površine, drugu 67% a treću 28%.

Lokacija, specifična geološka istorija, različiti mikro-klimatski uslovi, čine ovu planinu veoma interesantnom i važnom za različite naučne oblasti. Zahvaljujući jedinstvenim i veoma brojnim fosilnim ostacima flore i faune, Fruška gora se naziva i "ogledalom geološke prošlosti".Flora i fauna

Fruška gora krije izuzetno bogatstvo biljnog i životinjskog sveta. Na njoj nalazimo 1500 biljnih vrsta, 400 vrsta gljiva, 211 vrsta ptica, 60 vrsta sisara, 24 vrste vodozemaca i gmizavaca. U nižim delovima Nacionalnog parka nalaze se livade i pašnjaci. Na padinama i proplancima prostiru se voćnjaci i vinogradi, a iznad 300 metara nadmorske visine uglavnom se nalaze šumski kompleksi.
Fruška gora predstavlja i međunarodno značajno stanište ptica, a od lovne divljači ovde su prisutne  populacije jelena, zečeva, lisica, divljih svinja i drugih vrsta.

 

Turistička ponuda

Zgrada Informativnog centra Nacionalnog parka nalazi se na Iriškom vencu kod spomenika. Informativni centar je polazište svih kulturnih, naučnih i turističkih zbivanja u Nacionalnom parku. Tu se može pogledati prirodnjačka postavka sa eksponatima koji na najbolji način reprezentuju prirodne i kulturne vrednosti Nacionalnog parka.
Ovaj deo Nacionalnog parka nalazi se na prostoru opštine Irig koji zahvata 25% njene teritorije. Prisustvo nekoliko pravoslavnih manastira, kao i čuvene banja Vrdnik, čine odličan preduslov za razvoj turizma u ovoj opštini, a njeni predstavnici spremaju nove projekte koji će doprineti afirmaciji Nacionalnog parka.
Od prvih dana proleća pa do jeseni, Fruška gora je posećena od strane mnogih izletnika i turista. Da bi se obezbedio prijatan boravak na ovoj planini, Nacionalni park se brine o uređivanju izletišta. Jedno od najpoznatijih Fruškogorskih izletišta je i Stražilovo. Udaljeno oko 4 km od Sremskih Karlovaca, ovo izletište predstavlja najposećenije izletište Novosađana, posebno u vreme održavanja manifestacije “Brankovo kolo”.
Jedan od najlepših pogleda na Srem pruža se sa Zmajevca, popularnog fruškogorskog izletišta sa parkingom, planinarskim domom i restoranom.
Samo nekoliko kilometara odatle, u središnjem selu Nacionalnog parka, nalazi se omladinsko naselje Letenka za čiju modernizaciju i opremanje je vezana sledeća velika investicija.
Na lokalitetu “Ravne” u neposrednoj blizini nekadašnje Titove vile, nalazi se ograđeni prostor koji predstavlja uzgajalište evropskog jelena. Ova vrsta je nekada naseljavala sremačko gorje, a napustila ga je zbog rata, razvoja saobraćajnica i buke vozila. Zahvaljujući velikim naporima Nacionalnog parka Fruška gora i Fonda za zaštitu životne sredine, sa fruškogorskih padina ponovo se čuje rika jelena.

I za kraj...

Zahvaljujući bogatstvu prirodnih resursa, predivnim pejzažima, izuzetnom šarmu i lepoti ove planine, Fruška gora je idealno mesto za odmor i rekreaciju koje će vas približiti prirodi.

Realizovani su i sledeći video zapisi:

REALIZOVANI VIDEO PRILOZI:

* PARK PRIRODE JEGRIČKA

* SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE OBEDSKA BARA

* SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE SLANO KOPOVO

* SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE STARI BEGEJ - CARSKA BARA

* SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE LUDAŠKO JEZERO

* SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE DELIBLATSKA PEŠČARA

* SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE GORNJE PODUNAVLJE

* SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ZASAVICA

* SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE KOVILJSKO - PETROVARADINSKI RIT

* SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE KARAĐORĐEVO

* PRIRODNE LEPOTE POTAMIŠJA