Site Assist Professional

 

NVO “EKO-GEA” bavi se edukacijom stanovništva i promocijom zaštite životne sredine. Smatramo da je to neophodno jer je naša životne sredina veoma ugrožena. Pokušavamo da ukažemo ljudima da oni sami svojim delovanjem oblikuju životnu sredinu i da u tom procesu moraju da očuvaju a ne da uništavaju prirodu.

Stanje reka u Srbiji

Teški metali, nafta, otpaci iz klanica, pepeo iz termoelektrana - glavni su izvori zagađenja reka u Srbiji. Dodajmo na to i neuređene deponije i  ilegalno pražnjenje septičkih jama. Naši najveći gradovi  ispuštaju neprečišćene otpadne vode direktno u reke jer ne poseduju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

nastavak teksta...

Ozon oko nas

Iako je preplanuli ten za mnoge ljude sinonim dobrog zdravlja i vitalnosti, danas se zna da polučasovna izloženost jakom suncu može dovesti do ozbiljnog oštećenja kože. Razlog leži u činjenici da je ozonski omotač koji nas štiti od štetnog UV zračenja ozbiljno ostećen i istanjen. Posledice po ljudsko zdravlje i životnu sredinu su dramatične.

nastavak teksta...

Ozon oko nas

spanijaOvo je letovalište Benidorn u južnoj Španiji. Tek je proleće, a plaže su već prepune ljubitelja sunca  iz severne Evrope. Iako je preplanuli ten za mnoge turiste sinonim dobrog zdravlja i vitalnosti, danas se zna da polučasovna izloženost jakom suncu može da dovede do ozbiljnog ostećenja kože. Razlog leži u činjenici da je ozonski omotač koji nas štiti od štetnog UV zračenja ozbiljno oštećen i istanjen. Posledice po ljudsko zdravlje i životnu sredinu su dramatične.
Nažalost, karcinomi kože su sve češći. Postoji nekoliko razloga: ljudi su poslednjih decenija sve više izloženi sunčevim zracima a ozonski omotač je oštećen. To je razlog za zabrinutost a potrebno je puno raditi na prevenciji. Sasvim je moguće zaštiti se od štetnih efekata UV zračenja. Dovoljno je izbegavati najjače sunce, koristiti zaštitne kreme, ne dozvoljavati deci direktno izlaganje sunčevim zracima tokom najtoplijih sati.

O ozonu

ozonOzon je visoko oksidirajući molekul koji udisanjem može da izazove respiratorne tegobe. Stoga, nije čudno sto ga ne želimo na zemlji, gde se nalazi tokom najvećih zagađenja. Nasuprot tome, ozon je neophodan u stratosferi, gde formira sloj na visini od 30 km i na taj način nas štiti od opasnog  zračenja.
Sedamdesetih godina proslog veka, naučnici su otkrili da je osetljiva prirodna ravnoteža narušena usled ljudskih aktivnosti. Specifični hloro-fluoro-karbonski gas – freon korišćen u klima uređajima, frižiderima i dezodoransima, polako se podizao u stratosferu gde je komplikovanim hemijskim reakcijama počeo da uništava ozon. Ogromna rupa u ozonskom omotaču, otkrivena iznad Antarktika, naterala je političare da reaguju. 1987. donet je Montrealski protokol, međunarodni dogovor kojim je zabranjena upotreba štetnih hemijskih supstanci koje uništavaju ozon. Nakon ovog perioda pojavili su se prvi znaci oporavka ozonskog omotača ali s obzirom da je dejstvo ovih hemijskih materija veoma dugo, tek u budućnosti ćemo znati koliko je realno oštećenje. Ukoliko se bude vodilo računa o smanjenoj emisiji štetnih gasova, očekuje se da će oko 2060. godine doći do regeneracije ozonskog omotača.

Zagađujuće supstance

Danas problem ne leži u korišćenju freona koji je zabranjen u razvijenim zemljama još 1996. nego u milionima odbačenih starih frižidera i klima uređaja. Oni su prava bomba za uništenje životne sredine i stoga ih treba sa pažnjom uništiti. U Austriji, blizu Salzburga, nalazi se prvo postrojenje u kojem se reciklira  preko 350.000 uređaja godišnje. Frižideri se rasklapaju, gas iz sistema za hlađenje odstranjuje a metal i plastika recikliraju.
Iznenađujuće, iako postoji alternativa, danas se još uvek na tržištu mogu naći supstance koje uništavaju ozon. Prilikom uvoza neprerađenog drveta u Evropsku uniju, neohodno je izvršiti zaštitu drvne građe od insekata i gljivica. Taj postupak se vrši prskanjem metil bromidom koji je moćni pesticid ali i hemijska materija koja uništava ozonski omotač. U Holandiji, luci Roterdam, vrši se dezinfekcija drveta novom metodom bez emisije štetnih gasova. Kontejneri se smeštaju u jednu od 12 komora, kiseonik se izvlači, temperatura  podiže i na taj način insekti i gljivice se uništavaju na prirodan način.

Ovim načinom tretiranja tereta Holandija je smanjila emisiju štetnih gasova za 15% a tehnologija se izvozi i u druge zemlje EU. Pored činjenice da se i danas koriste supstance koje zagađuju životnu sredinu, važno je znati da se kontrolišu na najbolji način. Tako se čuva ozonski omotač koji je prva i najdragocenija zaštita života na našoj planeti.