Site Assist Professional

 

NVO “EKO-GEA” bavi se edukacijom stanovništva i promocijom zaštite životne sredine. Smatramo da je to neophodno jer je naša životne sredina veoma ugrožena. Pokušavamo da ukažemo ljudima da oni sami svojim delovanjem oblikuju životnu sredinu i da u tom procesu moraju da očuvaju a ne da uništavaju prirodu.

Stanje reka u Srbiji

Teški metali, nafta, otpaci iz klanica, pepeo iz termoelektrana - glavni su izvori zagađenja reka u Srbiji. Dodajmo na to i neuređene deponije i  ilegalno pražnjenje septičkih jama. Naši najveći gradovi  ispuštaju neprečišćene otpadne vode direktno u reke jer ne poseduju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

nastavak teksta...

Ozon oko nas

Iako je preplanuli ten za mnoge ljude sinonim dobrog zdravlja i vitalnosti, danas se zna da polučasovna izloženost jakom suncu može dovesti do ozbiljnog oštećenja kože. Razlog leži u činjenici da je ozonski omotač koji nas štiti od štetnog UV zračenja ozbiljno ostećen i istanjen. Posledice po ljudsko zdravlje i životnu sredinu su dramatične.

nastavak teksta...

O udruženju

reciklaza “EKO-GEA” je udruženje osnovano 2010. a iza nas je dug novinarski staž u poslu zaštite životne sredine. Pratimo najveći broj dešavanja na teritoriji cele Srbije, pa i šire, i najozbiljnije radimo na popularizaciji obnovljivih izvora energije. Energetska efikasnost je oblast koju pokušavamo da približimo svim građanima, jer se energija kod nas nemilice troši, a po kriterijumima Evropske Unije energetska efikasnost treba da se poveća najmanje za 20 procenata.

Ko smo mi?

notesU NVO “EKO-GEA” angažovani su novinari koji se duži niz godina bave ekologijom. Sarađujemo sa medijima na ukazivanju ekoloških akcidenata, pomažemo u rešavanju, ali pre svega radimo na edukaciji stanovništva u cilju podizanja ekološke svesti. Sarađujemo sa audio-video produkcijom „CONTRAST MEDIA“, radeći video priloge za televizijsku emisiju EKOBALANS.

Pratimo vesti, aktuelnosti, ali i izradu i donošenje zakona i podzakonskih akata. Imamo odličnu saradnju sa stručnjacima iz oblasti zaštite  životne sredine, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Ciljevi udruženja

NVO “EKO-GEA” je dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje, osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti zaštite životne sredine.


Ciljevi Udruženja “EKO-GEA” su: podizanje nivoa ekološke i građanske svesti kroz edukaciju, kampanje, informisanje javnosti o problemima u oblasti zaštite životne sredine, promovisanje održivog razvoja, izdavaštvo, produkcija ekoloških filmova, popularizacija racionalnog korišćenja prirodnih resursa i obnovljivih izvora energije.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva “EKO-GEA” naročito:
-prikuplja i obrađuje naučnu i stručnu literaturu u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja;
-objavljuje publikacije o pitanjima koja se odnose na zaštitu životne sredine, bavi se produkcijom ekoloških filmova u cilju podizanja ekološke svesti;
-organizuje prosvetne radnike i druge stručnjake za rad na edukaciji dece i omladine u oblasti zaštite životne sredine i za sprovodjenje aktivnosti na zaštiti i uređenju prirode;
-sarađuje sa univerzitetima, školama, stručnim udruženjima i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koje se bave zaštitom životne sredine.